Let’s Fight Alzheimer: koop Alzheimer socks en vecht mee met de onderzoekers tegen Alzheimer!

 

Marco van Basten:  ‘Het belang van geestelijk contact, van met elkaar praten en emoties delen is voor mij van wezenlijk belang voor mijn relatie met dierbare. Fysiek contact is natuurlijk ook belangrijk maar geestelijk contact heeft uiteindelijk veel meer waarde. Mijn moeder leefde nog na haar hersenbloeding maar het geestelijk contact was verdwenen. Daarom zet ik mij in voor meer onderzoek naar ziekte van Alzheimer, omdat ik weet hoe het is wanneer je geen geestelijk contact meer kunt hebben met je dierbare. Let’s Fight Alzheimer!’

 

 

 

Wist je dat

  • Elk kwartier komt er een Alzheimerpatiënt bij
  • 10% van de Alzheimerpatiënten is jonger dan 65 jaar
  • Alzheimer is de duurste ziekte in Nederland
  • Van de top 10 doodsoorzaken is dementie de snelst groeiende
  • Er zijn nu ongeveer 270.000 mensen met dementie in Nederland
  • In 2050 hebben 500.000 Nederlanders dementie, merendeel ziekte van Alzheimer
  • 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie
  • Ziekte van Alzheimer kan nog niet genezen worden, maar wel behandeld

  Het Alzheimercentrum Amsterdam heeft als doel om de ziekte van Alzheimer zo snel mogelijk behandelbaar te maken. Maar hier is geld voor nodig, veel geld.

   

  Waar dragen de Alzheimersokken aan bij?

  In 2019 hebben de Alzheimersocks €700.000 euro opgeleverd en dankzij deze bijdrage heeft het Alzheimercentrum Amsterdam onderstaande onderzoeken een flinke boost kunnen geven.

  Onderzoek naar de oorsprong

  Dat doen we bijvoorbeeld door in te zoomen op de genetische basis van de ziekte. Onderzoek in de afgelopen 20 jaar toonde aan dat afwijkingen in meer dan 50 genen een rol spelen bij dementie. Zo vonden wij vorig jaar een genetische mutatie die beschermt tegen verschillende vormen van dementie. Ondanks deze vooruitgang kunnen we met genetisch onderzoek het ziektebeeld van nog slechts een klein deel van de patiënten verklaren. Veel is onduidelijk, maar door middel van de nieuwste ‘sequencing’ technieken is screening van het erfelijk materiaal tegenwoordig mogelijk. Met deze nieuwe technieken wil Alzheimercentrum Amsterdam de genetische code van alle 600 patiënten die de polikliniek in één jaar bezoeken onderzoeken. Door het genetisch materiaal van alle patiënten te onderzoeken krijgen we een niet-geselecteerd, ofwel ‘unbiased’, beeld van de genetische code van dementie patiënten. De ‘unbiased’ aanpak van dit onderzoek is uniek in de wereld.

  Onderzoek naar diagnose en prognose.

  Nu we de ziekte van Alzheimer met behulp van biomarkers als kunnen vast stellen vóordat er sprake is van dementie, wordt diagnose steeds meer prognose. Mensen willen immers weten wat ze kunnen verwachten. Vorig jaar slaagden wij er als eersten wereldwijd in om de vertaalslag te maken van het effect van biomarkers op groepsniveau naar het individu. Onze rekenmodellen ondersteunen een arts bij het interpreteren van de resultaten van de biomarker: hoe groot is de kans op dementie voor deze patiënt? Alhoewel dit een hele stap voorwaarts is, zijn we er nog niet. De uitkomst “dementie” is immers maar een willekeurig punt in het hele ziektraject. We willen ook andere uitkomsten kunnen voorspellen, zoals: hoe lang kan iemand nog auto rijden? Nog betekenisvolle gesprekken voeren? Nog thuis wonen? Om deze vragen te beantwoorden zijn grote databestanden nodig, met lange follow-up. Met die reden zijn we onlineADC gestart: we volgen al onze patiënten met online vragenlijsten. Zo kunnen we follow-up gegevens verzamelen van méér deelnemers, gedurende langere tijd. Deze manier van gegevens verzamelen past uitstekend in deze tijden van corona, nu het veel lastiger is om patiënten op de poli te zien. De komende jaren zullen we dus zeker inzetten op deze e-health toepassing om mensen op afstand te volgen.

  Onderzoek gericht op behandeling en preventie.

  Dat moet zich zo vroeg mogelijk gestart moeten worden vóórdat er sprake is van dementie. Ziekte van Alzheimer stoppen vóórdat het is gestart. Dan heb je het dus over preventie. Preventie zal uiteindelijk gaan om een combinatie van medicijnen én leefstijl.

  Ook op het gebied van leefstijl is Alzheimercentrum Amsterdam steeds meer actief. We ontwikkelden informatie over leefstijl en hersengezondheid en vorig jaar traden we toe tot het wereldwijde FINGER-consortium. Dit consortium heeft als doel om leefstijlinterventies te ontwikkelen en uit te rollen. De leefstijl interventies zijn multimodaal; dat betekent niet óf-óf, maar én-én. Dus: zowel voeding als beweging als cognitieve training en bloeddruk behandelen. Uiteindelijk is het doel om te komen tot een persoonlijke gerichte aanpak van leefstijlwijze en interventie gericht op het voorkómen van dementie. Bovendien gaan we in Nederland een grote trial starten om het effect van leefstijl op cognitieve achteruitgang te onderzoeken.

   

Alzheimercentrum Amsterdam

Alzheimercentrum Amsterdam is hét diagnostiek- en behandelcentrum voor dementie, met als focus dementie op jonge leeftijd. Inmiddels bestaat het team uit ruim 100 medewerkers die dag in dag uit bezig zijn om dementie bespreekbaar en behandelbaar te maken en uiteindelijk te genezen. Jaarlijks komen er duizenden patiënten uit het hele land naar het centrum. Naast de zorg voor patiënten is een groot deel van het team bezig met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Voor dit onderzoek is geld nodig, veel geld. Daarom hebben zij uw hulp hard nodig.

 

Klik hier voor meer informatie